28 juni 2020

Voordat je gelijk kunt beginnen met het maken van je website zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Heb je nog nooit eerder zelf een website gemaakt dan is het sowieso handig om de volgende punten goed voor jezelf door te nemen.

Het doel van je website bepalen

Voordat je begint met het maken van een nieuwe website of het aanpassen van een huidige website is het handig om voor jezelf op papier te zetten wat jij met de nieuwe website wil bereiken. Heb je nog geen website dan kan het handig zijn om je klanten van informatie te voorzien die eerder niet online beschikbaar was. Heb je al een website en wil je deze vernieuwen dan kan het doel zijn om te gaan voor een nieuw ontwerp dat beter aansluit bij jouw doelgroep.

Je doelgroep bepalen

Het maakt niet uit of je een nieuwe website maakt, of dat je de huidige website aanpast. Het is in elk geval erg belangrijk om te weten voor wie de website bedoeld is. Maak je een website voor een oudere doelgroep, of juist voor sporters? In beide gevallen moet je letten op tone-of-voice, lettertypes, afbeeldingen etc.

De content van je website

Op een website kan heel veel verschillende soorten content worden geplaatst. Dit kan betekenen dat je op de verschillende pagina’s van de website tekst plaatst om jouw doelgroep van informatie te voorzien.

Het kan ook zo zijn dat jij van plan bent om te gaan bloggen, met een algemene blogpagina en individuele blogs. Misschien wil je wel dat je doelgroep bestanden kunnen downloaden op de website, dat ze de agenda kunnen bekijken, kunnen zien welke vestigingen er zijn en waar deze zich bevinden, informatie kunnen opdoen over jouw diensten, video’s kunnen bekijken, afbeeldingen kunnen bekijken, of dat ze producten kunnen kopen in de webshop. Het is vooral belangrijk om na te gaan van welke content jij gebruik wil maken en hoe je dit gaat indelen op de website.

Gebruiksvriendelijkheid van je website

Het is steeds belangrijker om een gebruiksvriendelijke website te maken. Dit houdt in dat je het de bezoeker functioneel zo goed en makkelijk mogelijk maakt om jouw content tot zich te kunnen nemen.

Stel je voor dat iemand je website heeft gevonden en dat het op de homepage heel onduidelijk is wat de bedoeling nou precies is van de website. Dit zal er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat de bezoeker de website verlaat en niet eens de kans krijgt om zich in jouw sublieme content te verdiepen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de leesbaarheid van de tekst, je gebruik maakt van duidelijke knoppen en het duidelijk is hoe de website in elkaar zit. Alles om ervoor te zorgen dat je het de bezoeker functioneel makkelijk maakt om je website te kunnen gebruiken.

Hosting van je website

Als je een website gaat maken dan moet je natuurlijk een naam voor je website bedenken, oftewel een URL. In de URL kun je bijvoorbeeld de naam van je bedrijf vermelden, of de plaats waar je actief bent.

Als je een platform gebruikt om je nieuwe website te laten maken, zoals Wix, of Square Space dan zal dit platform jou de mogelijkheid bieden om je website op het internet te plaatsen.

Kies je er nou voor om je website zelf te maken. Dan moet je wanneer de website klaar is zelf zien te regelen dat je website online komt te staan en mensen de website kunnen vinden en kunnen gebruiken. Hiervoor moet je op zoek naar een hosting provider. Een hosting provider zorgt ervoor dat je website op het internet komt te staan en dat deze veilig en bestand is tegen hackers.

Er zijn heel veel verschillende hosting providers op het internet te vinden en ze bieden verschillende pakketten aan. Zo kun je voor een kleine website kiezen voor een goedkoper pakket, omdat je verwacht dat er minder mensen van je website gebruik zullen gaan maken. Heb je een grotere website dan kun je voor een pakket kiezen die ervoor zorgt er heel veel mensen van je website gebruik kunnen maken.

De statistieken van je website

Heb je al een bestaande website en heb je deze gekoppeld aan een programma die de statistieken van de website bijhoudt? Dan is het handig om deze informatie mee te nemen naar je nieuwe website. Ga je een hele nieuwe website maken dan heb je deze statistiek en informatie nog niet tot je beschikking, maar dan is het handig om je website te koppelen met een programma die de statistieken bijhoudt.

Deze statistieken geven inzicht in hoeveel mensen per dag, per week, per maandje website bezoeken, welke pagina’s ze bezoeken, hoeveel tijd ze op de website besteden en nog veel meer. Door te kijken naar deze statistieken kun je kijken welke pagina’s van je website je het beste kunt optimaliseren.

De vindbaarheid van je website

Wanneer je dan eindelijk je website op het internet hebt staan betekent het niet gelijk dat honderden mensen je website zullen gaan bekijken. Er staan namelijk heel erg veel websites op het internet. Wanneer jij op Google naar een bepaalde zoekterm zoekt, kun je van boven naar beneden meerdere websites zien die gebruik maken van deze zoekterm. Onderaan Google kun je doorklikken naar volgende pagina’s met nog veel meer zoekopdrachten op de zoekterm. Daarom is het belangrijk om de content aan te passen op zoekwoorden die jouw bezoekers zullen invullen in Google. Dit maakt de kans groter dat jouw website wordt gevonden.

Gebruik van afbeeldingen op de website

Het gebruik van afbeeldingen voegt heel wat toe aan je website. Het kan de sfeer maken, of breken. Ben je nou zelf niet goed in het maken van foto’s dan kun je een fotograaf inhuren, of je kunt op zoek naar afbeeldingen op het internet. Zo zijn er websites waar je betaalde afbeeldingen kunt kopen. Ook zijn er websites die afbeeldingen gratis aanbieden, zoals Pexels en Unsplash.

Privacy en cookie verklaring

Ga je gebruik maken van statistieken op de website dan moet je rekening houden met de privacy van jouw bezoekers. Je moet de bezoekers informeren waar jij de statistieken voor gebruikt, zodat zij daarvan op de hoogte zijn. Dit doe je vervolgens met een cookie melding.


Zoals je kunt zien komt er veel kijken bij het maken van je nieuwe website, of het verbeteren van je bestaande website, maar met deze tips in je achterhoofd zul je al een heel eind kunnen komen.